zondag 4 augustus 2019

Zelenski's team huurde Amerikaanse lobbyist in

Het Amerikaanse lobbyistenkantoor Signal Group Consulting heeft in april en mei gewerkt voor presidentskandidaat Volodimir Zelenski en diens partij Dienaar van het Volk. Dat blijkt uit een rapportage van Signal aan het Amerikaanse ministerie van Justitie. Lobbyist Marcus Cohen zou namens Zelenski contacten hebben gelegd met de regeringsleden, senatoren en vertegenwoordigers van de media.

Zelenski's team heeft steeds ontkend dat het een lobbyistenkantoor had ingehuurd om zijn kandidatuur voor het presidentschap in de Verenigde Staten meer statuur te geven. Maar de informatie van Signal Group Consulting is helder: het bedrijf stuurde twee rekeningen voor bewezen diensten en kreeg 60.000 dollar betaald plus 9.371,80 dollar aan onkostenvergoeding.

Op 17 april kwam Radio Free Europe/Radio Liberty al met het nieuws dat Signal door Zelenski's team was ingehuurd om zich van Amerikaanse steun te verzekeren. Dat werd toen ontkend. Het rapport van het lobbyistenkantoor - op basis van de Foreign Agents Registration Act (FAR) - is echter duidelijk. Er zouden vijf consultants en lobbyist Marcus Cohen aan deze opdracht hebben gewerkt. Adjunct-directeur John Proctor van Signal zei in april tegen RFE/RL dat zijn kantoor samenwerkte met Ivan Bakanov, destijds de partijleider van Dienaar van het Volk, en met Oleh Doebina, een voormalige minister van Energie en vicepremier.

Beiden waren destijds in Washington op bezoek. Er werden contacten gelegd met het ministerie van Binnenlandse Zaken, de buitenlandcommissie van het Huis van Afgevaardigden, een aantal senatoren, CNN, de Washington Post en de Daily Caller. Het is onduidelijk of die contacten daadwerkelijk tot gesprekken hebben geleid. Uit declaraties van Zelenski's campagneteam blijkt dat in Washington van 15 tot en met 17 april gebruik werd gemaakt van de taxidiensten Lyft en Uber. Ook werd voor 330 euro een limousine gehuurd. De grootste uitgaaf was een diner in het exclusieve restaurant BLT Steak dat 1.912,90 dollar kostte.

Bron: RFE/RL

Geen opmerkingen: