vrijdag 30 augustus 2019

'Uitlevering MH17-getuige zit gevangenenruil dwars'

Volodimir Tsemach.
De gevangenenruil tussen Oekraïne en Rusland wordt mogelijk opgehouden door de Russische eis dat een mogelijke getuige van het neerschieten van vlucht MH17 wordt uitgeleverd. Dat is althans de overtuiging van het voormalige parlementslid Moestafa Najem en de journalist en militair expert Joeri Boetoesov. Los van elkaar schreven ze vandaag dat Moskou Volodimir Tsemach opeist, wat niet alleen in Oekraïne maar ook internationaal erg gevoelig ligt.

De Oekraïner Volodimir Tsemach werd eind juni door de staatsveiligheidsdienst SBOe ontvoerd vanuit bezet gebied in de Donbas. Hij was in 2014 commandant van een eenheid van de luchtdefensie van de door Rusland aangestuurde separatisten in de plaats Snizhne. Omdat hij toen actief meevocht, kan hij wegens terrorisme tien tot vijftien jaar gevangenisstraf krijgen.

Maar belangrijker is dat Tsemach in een door hemzelf gepubliceerde video lijkt te spreken over een BUK-raket. Het betreffende woord werd weg gepiept, maar zou toch nog te herkennen zijn. Het is dus heel goed mogelijk dat hij weet wie de BUK-raket heeft afgeschoten op 17 juli 2014.

Het Joint Investigation Team (JIT) noemde onlangs de namen van drie Russen en een Oekraïner als belangrijkste verdachten tot nu toe. Bij de Oekraïner gaat het niet om Tsemach. Vlucht MH17 van Malaysian Airlines had 298 inzittenden aan boord, waaronder 193 Nederlanders. Niemand overleefde.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: