woensdag 14 augustus 2019

Kabinet ligt dwars bij ontslagaanvraag voor Klitsjko

Het kabinet weigert in te stemmen met het ontslag van burgemeester Vitali Klitsjko van Kyiv. Dat heeft een woordvoerder van premier Volodimir Hrojsman vanmorgen laten weten. ''Er is over gesproken in het kabinet, maar dat wil er niet aan.'' Klitsjko kreeg twee weken geleden de wacht aangezegd door Andriej Bohdan, de stafchef van president Volodimir Zelenski.

De voormalige bokskampioen zou in de vijf jaar dat hij burgemeester is van de hoofdstad te weinig hebben gedaan tegen de corruptie. Klitsjko meent echter dat hij aan de kant wordt gezet omdat hij thuishoort in het kamp van oud-president Petro Porosjenko en dat Zelenski en zijn entourage iemand uit eigen kring willen benoemen.

Probleem voor de president is dat hij voor het ontslag van Klitsjko de instemming van het kabinet nodig heeft. Die krijgt hij dus vooralsnog niet. Een volgend kabinet zal de wens van Zelenski waarschijnlijk wel inwilligen. Rest nog de beschuldiging die Bohdan uitte aan het adres van Klitsjko dat die iemand op de stafchef heeft afgestuurd om hem om te kopen met 18.000 euro.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: