woensdag 7 augustus 2019

Zelenski: grondwetswijziging niet nodig voor Donbas

President Volodimir Zelenski heeft zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin vanmorgen uitgelegd dat er helemaal geen wijziging van de Oekraïense grondwet nodig is om een einde te maken aan het oorlogsconflict in de Donbas. Zelenski belde met Poetin vanwege de dood van vier soldaten na een beschieting door rebellen gisterochtend vroeg.

Poetin heeft er steeds op aangedrongen dat de grondwet wordt gewijzigd om de separatisten verregaande autonomie te geven, waarna de oorlog 'als vanzelf' zou stoppen. Zelenski benadrukte in het telefoongesprek van vanmorgen hij alles in het werk zal stellen om Oekraïners waar dan ook te beschermen. Ook vroeg hij Poetin te bewerkstelligen dat de separatisten zich aan het Oogstbestand houden. Hij benadrukte niet dat Rusland hierin juist de sturende factor is, zoals zijn voorganger Petro Porosjenko wel steeds deed.

Poetin stemde er mee in dat er zo snel mogelijk een gesprek komt van de Normandische Vier, dus ook met deelname van de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president Emmanuel Macron. Die laatste heeft daar inmiddels mee ingestemd, het antwoord van - de vakantie vierende - Merkel laat nog op zichwachten.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: