zondag 11 augustus 2019

President wil kinderen centraal op Onafhankelijkheidsdag, veteranen zijn boos

Geen militaire parade meer op Onafhankelijkheidsdag. Dat was al bekend, maar nu is er ook meer duidelijkheid over wat er op 24 augustus wél staat te gebeuren. Kinderen moeten het middelpunt worden. ''Omdat zij de toekomst van ons land zijn'', valt te lezen op de website van het presidentiële kantoor. 

Om 9.30 uur begint in de hoofdstad Kyiv een herdenking bij het monument voor de Hemelse Honderd, de slachtoffers van het politiegeweld op en bij het Onafhankelijkheidsplein in de winter van 2013/2014. Er wordt een minuut stilte in acht genomen. Het is de bedoeling dat dit overal in het land zo gebeurt. Daarna slaat een klok honderd maal en na de honderdste slag moet dat elders in het land worden overgenomen.

Familieleden en vrienden van de gesneuvelde soldaten, oorlogsveteranen en kinderen doen mee aan deze herdenkingsplechtigheid. Ook president Volodimir Zelenski is er bij. Op het Onafhankelijkheidsplein wordt de nationale vlag gehesen en het volkslied gezongen. Daarna is er op het plein een muziekspektakel. 

Tegen tienen worden er onderscheidingen uitgereikt en de feestelijkheden worden afgesloten met een optocht van soldaten en veteranen. Althans, dat is de bedoeling van de president en zijn team. De veteranen blijken er anders over te denken. Zij zijn boos dat er geen militaire parade meer is. Overleg met plaatsvervangend stafchef Kirilo Timosjenko van president Zelenski leverde niets op en de veteranen trekken nu hun eigen plan. Morgenochtend is er een persconferentie van de veteranenorganisaties waar ze gaan uitleggen hoe hun Onafhankelijkheidsdag er uit gaat zien.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: