zaterdag 31 augustus 2019

Premier wil nationale volkstelling nog dit jaar houden

De nieuwe premier Olekseij Hontsjaroek wil de langverwachte volkstelling een jaar naar voren halen en al in december ten uitvoer brengen. ''We onderzoeken of dit mogelijk is, want de eerste voorbereidingen zijn al getroffen door het vorige kabinet en het Nationaal Statistisch Bureau'', zegt Hontsjaroek in een interview met de nieuwssite ZN.UA.

Tot nu toe was echter slechts sprake van een proef in de hoofdstad in december van dit jaar, waarna in december volgend jaar een nationale volkstelling gepland was. De vorige volkstelling was in 2001. Intussen hebben miljoenen Oekraïners het land verlaten, op zoek naar een beter leven.

Officieel telt Oekraïne 42,04 miljoen inwoners, maar feitelijk zullen het er veel minder zijn vanwege de alsmaar door gaande uitstroom. Het Nationaal Statistisch Bureau meldde onlangs al dat elke twee minuten een Oekraïner het land verlaat en - inmiddels ex - minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken waarschuwde dat de bevolking van Oekraïne op termijn dreigt te halveren.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: