donderdag 29 augustus 2019

Olekseij Hontsjaroek nieuwe premier van Oekraïne

Oekraïne heeft een nieuwe premier. Olekseij Hontsjaroek werd vanavond als zodanig voorgedragen door president Volodimir Zelenski en het parlement ging akkoord met de benoeming van de 35-jarige jurist. Een ruime meerderheid van 290 parlementsleden stemde voor. De voordracht van Hontsjaroek als beoogd premier was geen verrassing, want zijn naam werd weken geleden al genoemd in de media.

Hontsjaroek was plaatsvervangend stafchef van de president, belast met economische ontwikkeling en hervormingen. Hij richtte in 2008 een advocatenkantoor op en was in de afgelopen vier jaar adviseur van de ministers Ihor Sjevtsjenko (Milieu) en Stepan Koebiv (Economische Ontwikkeling en Handel).

Het parlement ging ook akkoord met de benoeming van Vadim Pristajko als minister van Buitenlandse Zaken. De 49-jarige Pristajko volgt Pavlo Klimkin op die Oekraïne sinds juni 2014 in het buitenland vertegenwoordigde. Hij heeft al een ruime diplomatieke ervaring opgedaan in onder meer Azië, Australië, Canada en bij de Navo. In mei van dit jaar werd Pristajko door president Zelenski benoemd als plaatsvervangend stafchef.

Ook is de benoeming rond van Andriej Zahorodnjoek tot minister van Defensie. Hij is een burger die de Oekraïense soldaten heeft gesteund sinds het begin van het oorlogsconflict in de Donbas. Hij was lid van de Raad van Toezicht van Oekrobornprom, de belangrijkste wapenfabrikant van het land. Zahorodnjoek leidde het hervormingsproces van het ministerie van Defensie en hij was de afgelopen maanden een van de adviseurs van president Zelenski. Zijn benoeming kreeg de steun van 314 parlementsleden.

De president zou Arsen Avakov hebben voorgedragen als minister van Binnenlandse Zaken. Dat meldt het parlementslid Roksolana Pidlasa van Dienaar van het Volk. Avakov vervult deze functie al sinds februari 2014. Minister Oelana Soeproen van Volksgezondheid heeft naar verluidt haar afscheidsbrief geschreven. Zij kreeg de afgelopen weken kritiek van Zelenski omdat de hervorming van de gezondheidszorg onvoldoende vorm heeft gekregen in zijn ogen.

Ook procureur-generaal Joeri Loetsenko heeft zich er bij neergelegd dat zijn tijd als de eerstverantwoordelijke voor het Openbaar Ministerie er op zit. Hij diende vanmiddag zijn ontslag in. Minister Oksana Markarova van Financiën blijft op haar post. Ze wordt gerespecteerd om haar deskundigheid.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: