donderdag 8 augustus 2019

Parlementslid wil richtlijn voor media bij berichtgeving over oorlog in de Donbas

Journalisten hebben het toch al niet gemakkelijk in Oekraïne. In de World Press Freedom staat Oekraïne op de 102e plaats van in totaal 179 landen, tussen Libanon en Mozambique. Het wordt nog lastiger als het plan van het pas gekozen parlementslid Serhiej Shvets van Dienaar van het Volk doorgaat. Hij wil een richtlijn voor journalisten opstellen hoe ze met de oorlog in Oost-Oekraïne om moeten gaan.

''Dat wordt nu nog bepaald door de verschillende nieuwsagentschappen, zonder dat daar een duidelijke lijn in zit'', aldus Shvets, een voormalige journalist van tv-zender 1+1. Het gaat hem om kwalificaties als Russische bezetters, separatisten en rebellen die door elkaar heen worden gebruikt en voor de nodige irritatie zorgen. Er zou een woordenlijst moeten komen van termen die van overheidswege als 'correct' worden beschouwd.

Deskundigen vinden het maar niets. Igor Rozkladaj van het Centre for Democracy and Rule of Law (Cedem) meent dat het slechts een schot voor de boeg is, want een concreet wetsvoorstel is niet voorhanden. Bovendien is er al een handboek van het ministerie voor de Tijdelijk Bezette Gebieden en de Binnenlandse Vluchtelingen, waarin de terminologie ten aanzien van het oorlogsconflict is vastgelegd.

Rozkladaj vindt dat Shvets zich maar beter kan toeleggen op losmaken van de Oekraïense media van de invloed die oligarchen als Ihor Kolomojski en de pro-Russische Viktor Medvedtsjoek nu hebben. Zij bepalen in feite hoe de media die zij controleren om gaan met de oorlog. Ook zouden Oekraïense journalisten toegang moeten hebben tot het conflictgebied, wat nu heel moeizaam gaat. ''Een wetswijziging kan er voor zorgen dat er meer journalisten aanwezig zijn, ook uit het buitenland.''

Ook Oleh Zhdanov, militair expert en reservist met een kolonelsrang, is er op tegen dat bij wet wordt bepaald hoe journalisten de oorlogshandelingen beschrijven. ''Als dit werkelijkheid wordt, dan krijgen we geen eerlijke informatie meer over beschietingen en onze verliezen. Die informatie wordt dan van overheidswege gecontroleerd, terwijl de bevolking juist een eerlijk beeld verdient.''

De redactie van de Kyiv Post verzocht Shvets om een reactie, maar kreeg die niet.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: