vrijdag 16 augustus 2019

OVSE: rebellen verplaatsen hun zware wapens

De door Rusland aangestuurde rebellen verplaatsen volgens de OVSE hun zware wapens weer dichterbij de frontlijn dan afgesproken. De wapens werden door waarnemers aangetroffen bij Bile, Debaltseve, Novoamvrosivske, Kroehlik en Sjimshinivka. Het zou gaan om houwitsers, antitankgeschut, Grad-raketsystemen en tanks. De waarnemingen werden gedaan met onbemande verkenningsvliegtuigjes. Er werden eerder deze week onder meer 22 tanks gezien op een oefenterrein bij Kroehlik.

De separatisten in Donetsk zetten daar hun eigen informatie tegenover en claimen dat het Oekraïense leger wapens heeft verplaatst naar de waterfiltratiefabriek Donetsk en dichtbij woningen in het dorp Pishtsjevik. De waterfiltratiefabriek is belangrijk voor 400.000 inwoners van de Donbas, aan beide zijden van de frontlijn.

Het Oekraïense leger meldt twaalf aanvallen van de rebellen. Er vielen geen gewonden. De aanvallen met granaatwerpers, zware mitrailleurs en geweren waren gericht tegen de soldaten bij Hnoetove, Pavlopil, Pishtsjevik, Vodiane, Opitne, Lebedinske, Avdiivka, Pivdenne en Novoloehanske.

Volgens de separatisten in Donetsk waren er gisteren acht aanvallen van het Oekraïense leger op hun posities. Rebellen bij Spartak, Kroetja Balka, Zajtseve, Dolomitne, Leninske, Kominternove en Sachanka zouden beschoten zijn met mortieren, granaatwerpers en geweren. Een inwoner van de bezette stad Horlivka raakte gisteren gewond bij een beschieting. De separatisten in Loehansk spreken van twee aanvallen op hun posities bij Lozovoje en Sanzharovka. Hier zou geschoten zijn met artilleriegeweren.

Bronnen: Unian, DAN, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: