donderdag 29 augustus 2019

Geen coalitiepartner voor Dienaar van het Volk

Dienaar van het Volk is niet van plan om een coalitie te vormen, met welke andere partij dan ook. De partij van president Volodimir Zelenski heeft met 254 zetels de absolute meerderheid, want 226 zetels zijn daartoe al voldoende. ''We hebben ons eigen programma, er is geen enkele noodzaak om daarover met een andere partij te gaan onderhandelen'', verklaarde David Arachamia van Dienaar van het Volk vandaag na de beëdiging van het nieuwe parlement.

Er was nog wel sprake van dat de partij Stem van zanger Svjatoslav Vakartsjoek met Dienaar van het Volk een coalitie zou gaan vormen, maar het dictaat van Zelenski's partij maakte dat onmogelijk. Het is voor iedereen toch al duidelijk dat Dienaar van het Volk voor de volle honderd procent verantwoordelijk is voor het politieke klimaat in de komende vijf jaar. ''Als je tot een coalitieakkoord komt, dan doe je dat alleen om de verantwoordelijkheid te delen. Dat kan in dit geval niet, want de kiezers houden alleen ons verantwoordelijk'', aldus Arachamia die inmiddels is gekozen als fractievoorzitter.

Er zijn zes parlementsfracties gevormd: Dienaar van het Volk met 254 zetels, het Oppositieplatform/Voor het Leven met 44 zetels, Europese Solidariteit met 27 zetels, de Moederlandpartij met 25 zetels en Stem met 17 zetels. De zesde fractie is Voor de Toekomst met 23 zetels.

Er zijn al wel kleine verschuivingen, want het Oppositieplatform had aanvankelijk 43 zetels, de Moederlandpartij 26 zetels, Europese Solidariteit 25 zetels en Stem 20 zetels. Alleen Dienaar van het Volk bleef gelijk met 254 zetels.

Dmitro Razoemkov, de politiek leider van Dienaar van het Volk, is nu parlementsvoorzitter. Zijn partijgenoot Roeslan Stefantsjoek wordt de eerste plaatsvervanger, Elena Kondratsjoek van de Moederlandpartij de tweede.

De fractie van Dienaar van het Volk wordt geleid door David Arachamia. Bij het Oppositieplatform/Voor het Leven delen Joeri Bojko en Vadim Rabinovitsj die verantwoordelijkheid en bij Europese Solidariteit, de partij van oud-president Petro Porosjenko gebeurt dat door Artoer Herasimov en Irina Herasjtsjenko.

Joelia Timosjenko is als vanouds de fractievoorzitter van haar Moederlandpartij, met Serhi Sobolev als vicevoorzitter. Serhiej Rachmanin is fractievoorzitter van Stem, met Jaroslav Zhelezniak als vicevoorzitter. Voor de Toekomst wordt geleid door een tweetal, Viktor Bondar en Taras Batenko.

Bronnen: Unian, Interfax

Geen opmerkingen: