vrijdag 30 augustus 2019

Gevangenenruil: Sentsov onderweg naar Kyiv

Een groot aantal Oekraïense politieke gevangenen is vanuit Moskou onderweg naar Kyiv of is daar reeds gearriveerd. Onder hen zijn de filmregisseur Oleh Sentsov, politieman Volodimir Baloech, de door de FSB vanuit Wit-Rusland ontvoerde Pavlo Hrib die alle drie een jarenlange straf moesten uitzitten in een Russische gevangenis.

Ook de vorig jaar november door Rusland bij de Straat van Kertsj gevangen genomen zeelieden zijn vrijgelaten. De 24 bemanningsleden van drie Oekraïense marineschepen zouden al in Kyiv zijn gearriveerd. Hun familieleden zijn onderweg om ze naar huis te begeleiden. Volgens mediaberichten is president Volodimir Zelenski op de luchthaven Zhoeliani aanwezig. Er is geen publieke ontmoeting geregeld.

Vanuit het kantoor van president Zelenski is een oproep gedaan aan de Oekraïense media om geen onbevestigde berichten over de gevangenenruil te verspreiden, aangezien deze operatie nog in volle gang is. Het is bijvoorbeeld niet duidelijk welke Oekraïners vrij komen en voor welke Russische gevangenen ze worden geruild.

Volgens sommige media gaat het ook om een Oekraïner, Vladimir Tsemach. Deze man werd onlangs opgepakt en geldt als een belangrijke getuige in het onderzoek naar het neerschieten van vlucht MH17 in juli 2014. Het bericht dat hij wordt geruild, heeft intussen voor de nodige verontwaardiging gezorgd op sociale media.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: