woensdag 7 augustus 2019

Rebellen: 'Vier soldaten niet dood door ons'

De separatisten in Donetsk zeggen dat de vier doden aan Oekraïense kant gistermorgen bij het dorp Pavlopil niet zijn gevallen bij een aanval van hun kant, maar door onvoorzichtigheid tijdens technische werkzaamheden op meer dan vier kilometer van de frontlijn. Volgens een verklaring van de door Rusland aangestuurde rebellen was dat buiten het bereik van de tankgranaten waarmee de soldaten gedood zouden zijn.

Dat de rebellen de schuld krijgen, heeft volgens die uitleg er mee te maken dat het Oekraïense leger de aandacht wil afleiden van de beschieting van de noordkant van de stad Horlivka waarbij maandagavond een school en drie huizen beschadigd zouden. ''Wij blijven vasthouden aan het staakt-het-vuren en reageren niet op Oekraïense provocaties'', meldt het persagentschap DAN van de separatisten. Tegelijkertijd wordt maar weer eens gemeld dat het leger zich voorbereidt op een aanval vanuit de stad Marioepol.

Het Oekraïense leger meldt op zijn beurt dat de rebellen gisteren negen aanvallen uitvoerden. Daarbij kwamen niet alleen de al gemelde vier soldaten om het leven, maar raakte ook een soldaat gewond. Er werd vanuit pantserwagens en met 120 millimeter mortieren, granaatwerpers, zware mitrailleurs en geweren geschoten op de legerposities bij de dorpen Bohdanivka, Pavlopil, Vodiane, Lebedinske, Travneve en Pivdenne. Na middernacht was het stil langs de frontlijn.

Net als de separatisten zegt ook het leger zich aan het Oogstbestand te houden door niet aan te vallen. Intussen zijn in tweeënhalve week wel zes Oekraïense soldaten om het leven gekomen en raakten negen soldaten gewond.

Bronnen: Unian, DAN, Lugansk Media Centre

Geen opmerkingen: