maandag 5 augustus 2019

Klimkin: 'Straks woont helft Oekraïners in buitenland'

Minister Pavlo Klimkin.
Vertrekkend minister van Buitenlandse Zaken Pavlo Klimkin ziet het somber in voor Oekraïne. Het tempo waarin zijn landgenoten Oekraïne verlaten ligt zo hoog, inmiddels vertrekt er elke twee minuten een Oekraïner om elders te gaan werken, dat over enkele jaren de helft van alle Oekraïners in het buitenland woont. ''U kunt het me best kwalijk nemen dat ik dit zeg, maar de cijfers liegen niet. Straks woont de helft van alle Oekraïners hier en de andere helft in het buitenland'', zei Klimkin op een bijeenkomst van oorlogsveteranen.

Volgens Klimkin wonen er nu al zo'n 20 miljoen Oekraïners in het buitenland. ''En met hoeveel zijn we nu nog in ons eigen land? We krijgen een volkstelling. Als jullie straks de uitkomst daarvan zien, dan zullen je ogen open vallen van verbazing.'' Officieel zijn er nu nog zo'n 42 miljoen Oekraïners in eigen land, maar het zijn er hoogstwaarschijnlijk (veel) minder. ''We hebben altijd onderscheid gemaakt tussen de Oekraïners hier en die in de diaspora. Ik geloof evenwel dat we dat onderscheid moeten laten vallen, we moeten uitgaan van wereldwijde Oekraïense gemeenschap.''

Klimkin is officieel nog minister van Buitenlandse Zaken, maar na een conflict met president Volodimir Zelenski besloot hij om 'vakantie' te nemen totdat het voltallige kabinet aan de kant wordt gezet na het aantreden van het nieuwe kabinet.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: