vrijdag 30 augustus 2019

Veel onduidelijkheid rond gevangenenruil

De gevangenenruil met Rusland lijkt minder voorspoedig te verlopen dan aanvankelijk werd gemeld. Advocaat Valentin Roebin, die de belangen van de Russische gevangenen in Oekraïne behartigt, meldt dat een gevangenen in beide landen op verzamelpunten bijeen zijn gebracht, terwijl anderen zich nog in detentiecentra elders bevinden. Roebin meldt dit in een videoboodschap op Facebook.

Zijn informatie lijkt te kloppen volgens het persagentschap Interfax op basis van een anonieme bron. Zo zou de Oekraïense filmregisseur Oleh Sentsov zich nog altijd in het strafkamp IJsbeer bevinden, al zou hij wel zijn verplaatst naar een minder strenge afdeling. Gisteren meldde Interfax nog dat Sentsov onderweg zou zijn naar Moskou.

De advocaten van de 24 bemanningsleden van de drie Oekraïense marineschepen houden intussen ook de boot af. Eerder werd gemeld dat de in november bij de Straat van Kertsj opgepakte zeelieden al in Oekraïne terug zouden zijn, informatie die nota bene werd gedeeld door de gisteravond aangetreden procureur-generaal Roeslan Riaboshapka. Nu is dat uiterst onzeker.

Nu laat advocaat Nikolaj Polozov weten dat er door hem en zijn collega's in het belang van hun cliënten niet wordt gereageerd ''op geruchten, veronderstellingen en duidelijk verkeerde informatie'' in de media.

Bronnen: Interfax, Ukrinform

Geen opmerkingen: