dinsdag 6 augustus 2019

'Terugkeer Janoekovitsj' politici is test voor ons'

Nu omstreden politici die onder de in februari 2014 afgezette president Viktor Janoekovitsj actief waren nu terugkeren in de politiek moet blijken of Oekraïne en dan in de eerste plaats de nieuwe regering van president Volodimir Zelenski sterk genoeg is om dat aan te kunnen. Dat zegt de bekende schrijver en dichter Serhi Zhadan in een interview met het persagentschap Ukrinform.

''De veiligheidsdiensten en justitie, maar eigenlijk wij allemaal, we moeten ons afvragen waarom de mensen die zich hebben misdragen nooit ter verantwoording zijn geroepen'', aldus Zhadan die wijst op het concert dat de zangeres Taisja Povaliej wil geven in Kyiv. De nu 54-jarige zangeres was in het verleden politiek actief, ze stond in 2012 zelfs op de tweede plek van de kieslijst van Janoekovits' Partij van de Regio's. Tijdens de protesten op Majdan trad ze op in Moskou, na de machtswisseling vertrok ze naar Rusland.

''Dat ze nu een concert wil geven, is een pure provocatie. Ik zie het als een test om te zien of we teruggaan naar de situatie van 2013. Andriej Portnov, de voormalige stafchef van Janoekovitsj, is ook al teruggekeerd, terwijl geprobeerd is om de voormalige secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad Andriej Klioejev als kandidaat bij de parlementsverkiezingen te laten registreren.''

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: