woensdag 7 augustus 2019

Hromadske mag C14 geen neo-Nazi's meer noemen

Televisiezender Hromadske mag van de rechter de extreem-rechte groepering C14 - uitgesproken als Sitsj - niet meer als 'neo-Nazi' worden betiteld. Hromadske moet rectificeren en bovendien een schadevergoeding van 3.500 hrivna (123 euro) betalen aan C14. Volgens advocaat Okana Tsjaikovska van de onafhankelijke televisiezender is het vonnis van de rechter ''verkeerd en onwettig'' omdat het ''een vrijbrief is voor het aantasten van de vrijheid van meningsuiting''. Hromadske gaat dan ook in hoger beroep.

De advocaat van C14 vindt dat Hromadske het imago van de groep heeft geschaad met een uitlating op Twitter die overigens al van 4 mei vorig jaar dateert. ''Het is een nationalistische groepering, in geen geval zijn het neo-Nazi's'', aldus Viktor Moroz.

De naam C14 verwijst naar de veertien stellingen van de Amerikaanse neo-Nazi David Lane met als totel 'Wij moeten opkomen voor het voortbestaan van ons volk en de toekomst van Blanke Kinderen'. De extreem-rechtse groepering werd in 2010 opgericht. Het logo van C14 - een zogenoemde Tiwas rune - werd ook gebruikt door de Hitlerjugend.

Er zijn met name afgelopen jaar meerdere incidenten geweest waarbij aanhangers van C14 betrokken waren. In april vielen rechts-extremisten nabij de hoofdstad Kyiv een Roma-kamp aan en staken die in brand. Dat was in de nacht van 20 op 21 april - die datum had alles te maken met de verjaardag van Adolf Hitler. Pas nog werd een handgranaat geworden naar de woning van Serhi Mazoer, de assistent van parlementslid Igor Loetsenko. Mazoer staat bekend als radicaal rechts. Hij wordt verdacht van meerdere aanvallen op Roma-kamp.

Aanhangers van C14 zijn ook regelmatig betrokken bij aanvallen op onder meer journalisten, buitenlanders, minderheden en mensen die opkomen voor homorechten. Doorgaans worden ze niet vervolgd voor hun haatmisdrijven.

Bron: o.a. Kyiv Post

Geen opmerkingen: