vrijdag 30 augustus 2019

Parlement stemt in met afschaffen eigen onschendbaarheid in eerste lezing

De beëdiging van het nieuwe parlement.
Foto: persvoorlichting Europese Solidariteit

Het nieuwe parlement heeft gisteravond laat een wetsvoorstel aangenomen waarmee de parlementaire onschendbaarheid wordt opgeheven. Het was de uitdrukkelijke wens van president Volodimir Zelenski en zijn partij Dienaar van het Volk om van deze onschendbaarheid af te komen, omdat het niet ongebruikelijk is om de veiligheid van het parlement op te zoeken als vervolging voor gepleegde misdrijven dreigt. Ook bij de verkiezingen van vorige maand waren er kandidaten die vooral hierom mee deden.

In de huidige situatie is er een meerderheid in het parlement nodig om de onschendbaarheid na het plegen van een ernstig misdrijf op te heffen. Daarvan werd gebruik gemaakt, maar ook wel misbruik om een politieke tegenstander uit te schakelen. De parlementaire onschendbaarheid stond niet in de eerste grondwet, maar de parlementsleden besloten vervolgens om zich zelf hier op te 'tracteren'.

Opheffing van de parlementaire onschendbaarheid is een verkiezingsbelofte van Dienaar van het Volk. Het wetsvoorstel ligt er al een tijdje, maar werd nog niet in stemming gebracht. Er is nog een tweede stemronde nodig, mogelijk al komende dinsdag. Dan is een meerderheid van tenminste 300 stemmen nodig. Dienaar van het Volk heeft 254 zetels in het parlement. Bij de eerste stemming kreeg het wetsvoorstel gisteravond 363 stemmen.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: