donderdag 8 augustus 2019

Zelenski wil doorpakken met verkoop landbouwgrond

President Volodimir Zelenski in Turkije.
Foto: presidentiële website.
President Volodimir Zelenski wil nog dit jaar een besluit van het parlement over het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond vanaf 1 januari 2020. ''Dat gaan we zeker doen, waardoor 40 miljoen hectare beschikbaar komt'', zei de president vanmorgen vol vertrouwen op een bijeenkomst met Oekraïense en Turkse ondernemers in Istanboel, waar hij momenteel op werkbezoek is.

Er zijn al Turkse bedrijven die in Oekraïne landbouwgrond bezitten, waaronder Onur dat Zelenski als voorbeeld stelde. ''Ik hoop op meer van zulke bedrijven, vooral in het zuiden van ons land waar grote behoefte is aan drainagesystemen. Daar overwegen we ook over te gaan tot privaat-publieke samenwerking. In het najaar komen we met wetgeving die dit mogelijk moet maken.

Het vrijgeven van de verkoop van landbouwgrond is door de jaren heen een heikel politiek punt. Het zogenoemde moratorium (verbod) op de verkoop werd in 2001 ingesteld om speculatie tegen te gaan. In de afgelopen jaren werd het moratorium steeds met een jaar verlengd, inmiddels tot 1 januari 2020. President Zelenski wil met de ruime meerderheid die zijn partij Dienaar van het Volk straks heeft in het parlement nu doorpakken.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: