vrijdag 2 augustus 2019

'Stopzetten gastransport slechtst denkbare scenario'

Oekraïne moet er ernstig rekening mee houden dat Rusland komende winter geen gebruik meer maakt van het aardgasnet, wat niet alleen 2,5 miljard euro aan inkomsten scheelt maar ook geopolitieke gevolgen met zich mee brengt. Oleksandr Daniljoek, de recent benoemde secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad noemt het ''het slechtst denkbare scenario''.

Hij wil dan ook blijven onderhandelen met Rusland, maar zonder de bemiddeling van Viktor Medvedtsjoek. De leider van het pro-Russische Oppositieplatform/Voor het Leven wil zich graag als bemiddelaar opwerpen en met 43 zetels een rol van betekenis gaan spelen in het nieuwe parlement. Daniljoek voelt er echter niets voor om deze huisvriend van de Russische president Vladimir Poetin die eer te gunnen.

Met het oog op het mislukken van de onderhandelingen en het stopzetten van het transport van Russisch aardgas naar Europa - waardoor ook de teruglevering vanuit Europa aan Oekraïne in gevaar komt - is Oekraïne al maandenlang bezig om een recordhoeveelheid aardgas ondergronds op te slaan. Die reserves moeten halverwege oktober 20, mogelijk zelfs 21 miljard kubieke meter aardgas zijn.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: