zondag 4 augustus 2019

Bohdan: 'Journalisten? Die hebben we niet nodig'

Andriej Bohdan, stafchef van president Zelenski.
Andriej Bohdan, de stafchef van president Volodimir Zelenski, vindt het niet nodig om via journalisten, via de media met de Oekraïense bevolking te communiceren. Zelenski en zijn medewerkers doen dat zelf wel, via sociale media als Facebook, Instagram en de berichtendienst Telegram. '

'De klassieke journalisten waren het gewend om zichzelf als maatgevend te beschouwen'', zei Bohdan vrijdag in Troeskavets, waar hij president Zelenski tijdens een werkbezoek vergezelde. ''Maar wij hebben met onze verkiezingscampagnes laten zien dat wij geen tussenpersonen nodig hebben, dat we geen journalisten nodig hebben om de mensen te bereiken.''

Bohdan kwam afgelopen week volop in het nieuws. Niet alleen omdat hij het ontslag wil van Vitali Klitsjko als burgemeester van Kyiv, maar vooral door de ontslagbrief die donderdagavond opdook in de media. Pas in de loop van vrijdagmiddag reageerde eerst president Zelenski die het bestaan van de ontslagbrief bevestigde en vervolgens zei ook Bohdan toe dat hij ''ooit'' die brief had geschreven.

Echter, van ontslag nemen is volgens beiden geen sprake. Alle naaste medewerkers van de president zouden een tijdje geleden op voorhand al een ontslagbrief hebben geschreven, zodat Zelenski daar op elk gewenst moment een handtekening onder zou kunnen zetten als iemand z'n werk niet goed zou doen. Een tamelijk onorthodoxe manier om met medewerkers om te gaan door ze op voorhand al akkoord te laten gaan met hun ontslag.

De gelekte ontslagbrief wordt nu afgedaan als ''een grap'', vergezeld van het arrogante commentaar van Andriej Bohdan dat Zelenski's team geen boodschap heeft aan journalisten. Door veel Oekraïense journalisten wordt de hele gang van zaken nu gezien als een regelrechte aanval op hun professie.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: