zondag 11 augustus 2019

Parlement op 29 augustus voor het eerst bijeen

Het nieuwe parlement komt op donderdag 29 augustus voor het eerst bijeen, zo is besloten op een voorbereidende bijeenkomst. Er was de nodige onenigheid over de datum waarop de parlementsleden beëdigd worden. Fractievoorzitter Artoer Gerasimov van het Blok-Porosjenko had voorkeur voor dinsdag 3 september, parlementslid Serhi Ljovotsjkin van het Oppositieplatform/Voor het Leven koos voor dinsdag 20 augustus.

De voorkeur van Dmitro Razoemkov, de leider van Dienaar van het Volk, lag bij 29 augustus. En die datum werd het ook, wat alvast aangeeft hoe het er in het nieuwe parlement aan toe zal gaan. De partij van president Volodimir Zelenski heeft daarin met 254 zetels een absolute, ruime meerderheid.

Roeslan Stefantsjoek, Zelenski's vertegenwoordiger in het parlement en beoogd vicevoorzitter, heeft intussen laten weten dat de eerste wetsvoorstellen die aan de orde komen over economische kwesties gaan. ''Daar ligt onze prioriteit. Daarna gaan we maatschappelijke kwesties en de regering aanpakken.''

Volgens Stefantsjoek heeft de toekomstige parlementsfractie van Dienaar van het Volk een aantal wetsvoorstellen voorbereid, maar komen ook weer de wetsvoorstellen aan de orde die president Zelenski tevergeefs aan het oude parlement heet voorgelegd. Er zijn grondwetswijzigingen in aantocht en ook wordt het reglement van het parlement zelf aangescherpt, onder meer om het stemmen in de plaats van afwezige parlementsleden - ook wel 'pianostemmen' genoemd - strafbaar te stellen.

Bronnen: Unian, Interfax

Geen opmerkingen: