donderdag 1 augustus 2019

Leger meldt elf aanvallen, separatisten zeven

Het Oogstbestand lijkt z'n langste tijd gehad te hebben, want de door Rusland aangestuurde rebellen voerden gisteren elf aanvallen uit op het Oekraïense leger. Er raakte niemand gewond bij de aanvallen, waarbij 82 millimeter mortieren, granaatwerpers, pantserwagens, een zware mitrailleur en geweren werden gebruikt. De aanvallen waren gericht tegen de soldaten bij de dorpen Piski, Vodiane, Lebedinske, Sjirokine, Bohdanivka, Pavlopil, Hnoetove, Novohnativka en Zolote-4.

Ook de separatisten in Donetsk melden een toenemend aantal aanvallen van het Oekraïense leger op hun posities. Het zouden er gisteren zeven zijn geweest, gericht tegen de rebellen bij de stad Jasinovata, de luchthaven, de buurtschap Troedovski en de dorpen Petrovske, Stila, Oekrajinske en Sachanka. Het leger zou geschoten hebben vanuit pantserwagens en met 82 millimeter mortieren, granaatwerpers en artilleriegeweren.

De toename van het oorlogsgeweld in Oost-Oekraïne moet een teleurstelling zijn voor OVSE-ambassadeur Martin Sajdik die juist gisteren tevreden meldde dat de strijdende partijen zich nagenoeg hebben gehouden aan het staakt-het-vuren zoals dat bijna twee weken van kracht werd. ''Er zijn sinds het ingaan van het bestand geen burgerslachtoffers meer gevallen en de aanvallen zijn sterk in aantal afgenomen. Ik herinner iedereen er aan dat het bestand voor onbepaalde tijd geldt.''

Bronnen: Unian, DAN

Geen opmerkingen: