vrijdag 2 augustus 2019

Update: Vertrekt Bohdan, Zelenski's stafchef nu al?

Andriej Bohdan, stafchef van president Zelenski.
Er is grote onduidelijkheid rond Andriej Bohdan, de stafchef van president Volodimir Zelenski. Het persagentschap Interfax kwam gisteravond met het bericht dat Bohdan zijn ontslag heeft ingediend. ''Hij heeft zijn ontslagbrief aan de president overhandigd'', citeert Interfax een bron in het kantoor van de president.

Vervolgens werd dit in alle toonaarden ontkend door Roeslan Riaboshapka, plaatsvervangend stafchef. ''Dat is onzin. Blijf dromen.'' Het is een media-hype, aldus Riaboshapka. Bohdan zelf was niet beschikbaar om commentaar te leveren, meldt het persagentschap Unian. Een woordvoerder van president Zelenski reageerde met ''We zoeken het uit. Geen commentaar'' en de Dmitro Razoemkov, de partijleider van Dienaar van het Volk zei van niets te weten.

LigaNet meldt vanmorgen dat Bohdan's vertrek te maken kan hebben met de weigering van het Witte Huis om een ontmoeting tussen president Donald Trump en zijn Oekraïense ambtgenoot Zelenski te arrangeren zo lang Bohdan nog in functie is als stafchef. En Interfax heeft het bericht over Bohdan's ontslagbrief ingetrokken en excuses aangeboden aan de lezers die op het verkeerde been gezet zouden zijn.

Bohdan werd op 21 mei tot zijn stafchef benoemd door de nieuwe president. Die kende hem al als advocaat van oligarch Ihor Kolomosjki, de eigenaar van tv-zender 1+1 dat de programma's van Zelenski's productiemaatschappij Kvartal95 uitzendt. Bohdan vertegenwoordigde Kolomojski onder meer bij de rechtszaken over het terugdraaien van de nationalisering van de bijna failliete PrivatBank.

Bohdan kwam zelf meteen na zijn benoeming in opspraak, omdat hij onder de in februari 2014 afgezette president Viktor Janoekovitsj een regeringsfunctie bekleedde. Hij kreeg daarvoor een beroepsverbod, zodat hij gedurende tien jaar geen nieuwe overheidsfunctie zou mogen bekleden. Desondanks benoemde president Zelenski hem tot zijn stafchef, de baas van zijn kantoor.

Eind vorige week kondigde Bohdan aan dat hij een brief had gestuurd naar het kabinet, met het verzoek om burgemeester Vitali Klitsjko van Kyiv te ontslaan. Dat heeft inmiddels geresulteerd in een bitter conflict met verwijten en beschuldigingen over en weer. Klitsjko had gisteren in Washington een ontmoeting met een vooraanstaande Republikein, oud-burgemeester Rudy Giuliani van New York, mogelijk om steun in de VS te zoeken.

Bronnen: Interfax, 112.ua, Unian, Hromadske

Geen opmerkingen: