vrijdag 16 augustus 2019

Uitzendlicentie 112 Ukraine is weer in gevaar

Televisiezender 112 Ukraine ligt onder vuur, zowel letterlijk als figuurlijk. De zender werd op zaterdag 13 juli in alle vroegte beschoten met een granaatwerper en nu is de uitzendlicentie in het geding. De Nationale Raad voor Radio en Televisie weigert namelijk de licentie te verlengen. Deze ontwikkelingen hebben alles te maken met de man die het feitelijk voor het zeggen heeft. Dat is niet de nieuwe eigenaar Taras Kozak, maar de oligarch Viktor Medvedtsjoek die achter de schermen aan de touwtjes trekt.

In de aanloop naar de parlementsverkiezingen ontpopte 112 zich als een promotor van het pro-Russische Oppositieplatform waarvan Medvedtsjoek de leider is. Diezelfde Medvedtsjoek is bovendien een persoonlijke vriend van de Russische president Vladimir Poetin. Hij werd eerder deze week nog ''een gevaar voor de nationale veiligheid'' genoemd door Oleksandr Daniljoek, de secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad.

Een jaar geleden werd al een poging gedaan om 112 Ukraine het zwijgen op te leggen. Die poging mislukte en de licentie werd weer voor een jaar verlengd. De Nationale Raad voor Radio en Televisie heeft het verlengingsverzoek ditmaal afgewezen en 112 Ukraine is in beroep gegaan. Volgens de zender zijn twee, mogelijk zelfs drie rechters van de administratieve rechtbank die hierover moet beslissen gesommeerd om naar het kantoor van president Volodimir Zelenski te komen.

De suggestie wordt daarmee gewekt dat de president opdracht heeft gegeven om de pro-Russische zender het zwijgen op te leggen. Een boze Medvedtsjoek kondigde vandaag aan dat hij het Europese Parlement wil inschakelen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: