zaterdag 17 augustus 2019

Oekraïense Dagen in nationaal park Hoge Veluwe

Ter gelegenheid van de 28e viering van de onafhankelijkheid van Oekraïne worden in het weekend van 31 augustus en 1 september de Oekraïense Dagen gehouden in het centrumgebied van het nationaal park De Hoge Veluwe. Het thema van het weekend is: Roots, Woods, Moods. Het nationaal park werkt hiervoor samen met de Oekraïense ambassade en de organisaties Oekraïners in Nederland en Brand New Ukraine. Er kan twee dagen lang worden genoten van Oekraïense kunst, cultuur en lekkernijen.

Langs het landschappenpad is de fototentoonstelling Landscape of Oscillation van fotografen Kostya Koposov en Igor Gaidai te zien. In de filmzaal van het Museonder vertelt Olga Permiakova met haar fototentoonstelling Capri blue/Traffic yellow het verhaal van de nationale kleuren van Oekraïne. In de filmzaal wordt ook doorlopend een selectie aan korte Oekraïense films vertoond. De films zijn de experimentele poëtische documentaire In Spring uit 1929, de animatiefilm Cossacks Play Football en Design Expedition Land Inspires, een documentaire over traditionele Oekraïense ambachten.

Op het Marchantplein worden door vaklieden de volgende oude ambachten gedemonstreerd: het printen met houtblok op textiel, het maken van bloemenkransen, pottenbakken met de hand, de traditionele kunst van het snijden van houten kinderspeelgoed, het weven van servetten en kleden op een antiek weefgetouw. Oook wordt op het Marchantplein een plattelandsmarkt gehouden met lokale producten en etenswaren van Oekraïense boeren. Ook kan van de borsjt, varenyky en Tataarse gerechten van de Krim worden geproefd.

Het gehele weekend is er een doorlopend programma aan muziek met Oekraïense artiesten als de folkloristische dansgroep Roesalka, het Lysenko Choir, de vocal group Chervoni Korali, zangeres Oleksandra Lenyshyn en Veronika Morska, de winnares van Ukraine's got talent 2017 en finaliste van The Voice Kids 2019. Oleksandra Provozina verzorgt op beide dagen een dansworkshop.

Op zaterdag wordt het 'Book of Kindness' aangeboden, product van een project ter bevordering van vriendelijkheid en tolerantie. Kinderen kunnen zich laten schminken door Franny Colors. Ook is voor hen de Knutselbus aanwezig.

De toegang voor de Oekraïense Dagen is gratis. Wel moet worden betaald voor de toegang tot het nationaal park. De activiteiten zijn beide dagen van 10.00 tot 18.00 uur.

Bron: nationaal park De Hoge Veluwe

Geen opmerkingen: