donderdag 29 augustus 2019

Deskundigenpanel geeft president Zelenski ruime onvoldoende na eerste honderd dagen

President Volodimir Zelenski bij zijn inauguratie.
De eerste honderd dagen van het presidentschap van Volodimir Zelenski zijn niet bepaald succesvol geweest, zo blijkt uit een peiling die het onderzoeksbureau Ilko Koetsjeriv hield onder 51 politiek analisten en economen. Dit deskundigenpanel geeft het optreden van Zelenski een score van 3,7 op een schaal van 1 tot 10. Ter vergelijking: Petro Porosjenko's eerste honderd dagen als president werd vijf jaar geleden gewaardeerd met een 6,3 en diens voorganger Viktor Janoekovitsj met een 2,7.

De ontbinding van het parlement en de daarop volgende verkiezingswinst van zijn partij Dienaar van het Volk worden genoemd als de belangrijkste resultaten van president Zelenski in de afgelopen drie maanden. Ook stak Zelenski nogal wat energie in buitenlandse reizen, ontmoetingen met de leiders van de Europese Unie en het voor Oekraïne belangrijke Canada, en in de nabije toekomst met de Amerikaanse president Donald Trump. Ook probeerde Zelenski de onderhandelingen in Minsk en van de Normandische Vier weer nieuw leven in te blazen en lijkt hij er in te slagen om tenminste een aantal in Rusland gevangen zittende Oekraïners vrij te krijgen.

Er zijn ook de nodige fouten gemaakt door de politiek volstrekt onervaren president. Het deskundigenpanel heeft kritiek op de benoeming van leden van de presidentiële staf en een aantal gouverneursposten die zijn vergeven aan mensen uit de eigen kring van de voormalige tv-komiek en aan mensen waarvan Zelenski verwacht dat ze loyaal aan hem zijn. Ook stonden er nogal wat dubieuze lieden op de kandidatenlijst van Dienaar van het Volk bij de vervroegde parlementsverkiezingen van vorige maand.

De nogal onbehouwen manier waarop Zelenski zich gedroeg tijdens werkbezoeken in het land, waarbij hij lokale en regionale bestuurders schoffeerde en soms ter plekke de laan uitstuurde, wordt hem ook aangerekend. Zelenski wist niet te voorkomen dat Rusland terug mag keren in de parlementaire vergadering van de Raad van Europa, het lukte hem niet om nog meer sancties tegen Rusland los te krijgen, hij slaagde er evenmin in om 24 Oekraïense zeelieden uit Russische gevangenschap te krijgen en hij kon de uitgifte van Russische paspoorten aan inwoners van de Donbas niet voorkomen.

Het deskundigenpanel vindt dat president Zelenski er vooral voor moet zorgen dat hij door diplomatie de Russische agressie jegens zijn land moet zien in te dammen en dat hij zich moet inzetten voor het terugkrijgen van de geannexeerde Krim en de door de separatisten bezette delen van Oost-Oekraïne. Een derde belangrijke opdracht voor de president moet zijn dat hij alle politieke gevangenen en de 24 zeelieden terug naar huis weet te halen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen: