maandag 5 augustus 2019

Porosjenko zit in hoek waar nu de klappen vallen

Petro Porosjenko staat er nu alleen voor.
Het zijn geen gemakkelijke maanden geweest voor Petro Porosjenko. Eerst verloor hij de presidentsverkiezingen, waarna de parlementsverkiezingen voor zijn partij Europese Solidariteit ook op een teleurstelling uitliepen. En de ellende is nog niet voorbij... Justitie zit hem op de hielen, week na week komen er nieuwe beschuldigingen aan het adres van de ex-president.

Op 30 juli zei Roman Troeba, hoofd van het Nationaal Recherchebureau, dat het om elf kwesties ging waarbij Porosjenko betrokken zou zijn. Een dag later was er al weer een nieuw onderzoek in gang gezet. Officieel is Porosjenko geen verdachte, maar toch. Hij ontkent elke aantijging, zegt dat het om politiek gemotiveerde zaken gaat.

Het Nationaal Recherchebureau richt zich vooral op mogelijke belastingontduiking en witwassen bij de verkoop van de scheepswerf Koeznia in Kyiv en de rol van Porosjenko bij de aankoop van het Eerste Kanaal, een tv-zender. Ook is Porosjenko beschuldigd van landverraad omdat hij afgelopen november met opzet drie marineschepen door de Straat van Kertsj stuurde.

Hij zou daarmee een reactie van Rusland hebben uitgelokt, met de bedoeling in eigen land de staat van beleg uit te roepen om daarmee zijn herverkiezing als president te bewerkstelligen. Een ver gezochte veronderstelling, maar toch is het Nationaal Recherchebureau er mee aan de slag gegaan. Verder wordt gekeken wat er waar is van beschuldigingen als zou Porosjenko de rechtsgang hebben belemmerd door rechters te beïnvloeden.

Het anticorruptiebureau NABOe heeft onderzoeken lopen tegen zakenpartners van Porosjenko, vooral waar het de wapenindustrie betreft. Er werd een inval gedaan bij Bogdan Motors, waarvaan Porosjenko eerder eigenaar was. De autofabriek is nu eigendom van Oleh Hladkovski, zakenpartner van Porosjenko en voormalig plaatsvervangend secretaris van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad. Hladkovski en zijn zoon worden in verband gebracht met een corruptieschandaal bij wapenfabrikant OekrOboronProm.

De meeste beschuldigingen die het Nationaal Recherchebureau onderzoekt, komen van de advocaat Andriej Portnov, die onder president Viktor Janoekovitsj plaatsvervangend stafchef was. Portnov geeft onomwonden toe dat hij Porosjenko achter de tralies wil zien te krijgen. Hij vertrok in 2014 naar Moskou, later naar Wenen en kwam enkele maanden geleden terug naar Oekraïne. De zaken die de NABOe onderzoekt, worden over het algemeen gezien als meer steekhoudend dan Portnov's beschuldigingen.

Bron: 112.ua

Geen opmerkingen: