maandag 12 augustus 2019

Video: Zelenski wil eind maken aan illegaal winnen amber in Zjitomir, Rivne en Lviv

Het illegaal delven van amber heeft in de westelijke provincies Zjitomir, Rivne en Lviv de omvang gekregen van een ecologische ramp. Al meer dan 6.200 hectare bos en 1.000 hectare landbouwgrond is vernield door de ''barbaarse wijze'' waarop de kostbare halfedelstenen worden gewonnen. De illegale winning zou een geschatte omvang hebben van 445 miljoen euro per jaar.

Het probleem is al langer bekend, maar president Volodimir Zelenski is vastbesloten om er snel een einde aan te maken. Tijdens een werkbezoek aan Zjitomir maakte hij de naam van de nieuwe gouverneur bekend - de 46-jarige Vitali Boetsjenko, nu nog plaatsvervangend hoofd van de staatsveiligheidsdienst SBOe in Marioepol.

Ook deed Zelenski een oproep aan de top van zowel de staatsveiligheidsdienst als van de politie in de provincie Zjitomir om zelf op te stappen omdat die te weinig heeft gedaan tegen het illegaal delven van amber. Na het uitbreken van de oorlog in het oosten van het land kregen bendes de vrije hand, vaak geholpen door overheidspersoneel dat meedeelde in de winsten.

In maart 2016 maakten activisten van AutoMajdan beelden van de illegale winning van amber, waaruit duidelijk blijkt wat voor een desastreuze invloed dat heeft op natuur en milieu.

Bronnen: Ukrinform, Unian, YouTube

Geen opmerkingen: