maandag 5 augustus 2019

'Beruchte generaal Viktor Nazarov stapt op'

Generaal-majoor Viktor Nazarov heeft volgens hoofdredacteur Joeri Boetoesov van de nieuwssite Censor.net zijn ontslag ingediend. De omstreden generaal was vijf jaar lang de rechterhand van Viktor Moezhenko, als chef van de generale staf de hoogste militair van het land. Nazarov is omstreden. Hij is veroordeeld wegens nalatigheid in twee kwesties die aan veel Oekraïense soldaten het leven heeft gekost, maar toch heeft hij zijn straf daarvoor nog altijd weten te ontlopen.

Nazarov kreeg twee jaar geleden al een gevangenisstraf van zeven jaar opgelegd omdat hij verantwoordelijk wordt gehouden voor de dood van negen bemanningsleden en veertig jonge soldaten van het Il-76 vliegtuig dat in juni 2014 bij de landing op de luchthaven van Loehansk door rebellen uit de lucht werd geschoten. De generaal-majoor ging in hoger beroep. Deze rechtszaak laat nog steeds op zich wachten.

Ook wordt Nazarov nalatigheid verweten rond het drama dat zich afspeelde in en bij Ilovajsk waarbij honderden Oekraïense soldaten om het leven kwamen toen ze de stad wilden ontvluchten en van alle kanten werden beschoten door Russische soldaten die de rebellen te hulp waren gekomen. Een rechtszaak hierover moet nog gevoerd worden.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: