vrijdag 16 augustus 2019

Klitsjko vecht ontslag aan bij Constitutionele Hof

Burgemeester Vitali Klitsjko van Kyiv stapt naar het Constitutionele Hof om de zienswijze van president Zelenski's stafchef Andriej Bohdan aan te vechten. Bohdan wil de functies van burgemeester en hoofd van de administratie van de hoofdstad weer scheiden en vervolgens een 'eigen' hoofd van de administratie te benoemen. De burgemeester wordt door de bevolking gekozen.

In 2003 werd in de Grondwet vastgelegd dat beide functies in de hoofdstad door de burgemeester vervuld worden. Het ontslag van het hoofd van de administratie houdt daarom automatisch in dat de burgemeester aftreedt. Klitsjko is het met deze handelwijze niet eens en wil daarom een uitspraak van het Constitutionele Hof.

Zelenski's stafchef Bohdan stuurde onlangs een brief geschreven aan het kabinet met het verzoek om in te stemmen met het ontslag van Klitjsko als hoofd van de administratie. Die instemming is volgens de Grondwet noodzakelijk. Het kabinet weigert echter om akkoord te gaan met het ontslag, waardoor een patstelling is ontstaan.

Er is in de afgelopen weken de nodige commotie ontstaan in deze kwestie. Klitsjko meent dat de poging om hem te ontslaan politiek gemotiveerd is en dat hij aan de kant wordt gezet omdat hij tot het kamp van ex-president Petro Porosjenko behoort. Bohdan verwijt Klitsjko dat hij in de vijf jaar van zijn burgemeesterschap te weinig heeft gedaan om de corruptie in de bouwsector in de hoofdstad aan te pakken.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: