donderdag 8 augustus 2019

Nieuwe 'grap' van Zelenski: Bohdan is al ontslagen

Is dit lollig bedoeld of toch serieus? De ondertekenaars van een petitie waarin verzocht wordt om het ontslag van stafchef Andriej Bohdan zullen niet blij zijn geworden van het antwoord van president Volodimir Zelenski. Hij antwoordt namelijk dat dit verzoek op 25 juni is ingewilligd. Bohdan werd die dag ontslag verleend als hoofd van de presidentiële administratie.

Dat klopt wel, maar diezelfde dag werd Bohdan benoemd tot hoofd van het presidentiële kantoor. Een slimmigheidje, want Bohdan mag vanwege zijn betrokkenheid bij de regering van de in februari 2014 afgezette president Viktor Janoekovitsj tot in 2024 geen overheidsfunctie vervullen. Dat hij de leiding kreeg over de presidentiële administratie viel kennelijk onder dit verbod, zodat het nu het kantoor van de president heet en Bohdan als stafchef in persoonlijke dienst is van de president.

Andriej Bohdan heeft niet alleen een verbod gekregen om gedurende tien jaar een belangrijke overheidsfunctie te vervullen, maar hij was de afgelopen jaren advocaat van de notoire oligarch Ihor Kolomojski en als zodanig bevriend geraakt met Zelenski die met zijn tv-serie Dienaar van het Volk triomfen vierde op Kolomosjki's zender 1+1.

Een week geleden ontstond tumult nadat het persagentschap Interfax had gemeld dat Bohdan zelf zijn ontslag had ingediend. President Zelenski deed dit een dag later af als een grap. Al zijn naaste medewerkers zouden al bij hun aantreden een ontslagbrief hebben geschreven, zodat Zelenski ze meteen kon ontslaan als ze hun werk niet goed deden. Dat Zelenski nu de door tenminste 25.000 Oekraïners ondertekende petitie ook op een grappig bedoelde manier af doet, maakt het er allemaal niet beter op.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: