woensdag 7 augustus 2019

Zelenski belt met Poetin en vraagt om zijn actie

President Volodimir Zelenski heeft vanochtend zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin gebeld en hem gevraagd om ''de andere kant te vertellen dat ze op moeten houden met het doden van onze mensen''. Hij deed dat naar aanleiding van de dood van vier Oekraïense soldaten door een aanval van de door Rusland aangestuurde rebellen vlakbij het dorp Pavlopil.

Zelenski maakte zijn telefoongesprek bekend op een persconferentie die volgde op een spoedberaad met de de chef van de generale staf Roeslan Chomtsjak, secretaris Oleksandr Daniljoek van de Nationale Veiligheids- en Defensieraad en enkele legercommandanten. De president riep gisteravond de leiders van Rusland, Duitsland en Frankrijk op om met spoed een vergadering van de 'Normandische Vier' te beleggen. Eerder op de dag had Zelenski nog aangegeven dat hij pas eind september zo'n overleg verwachtte bij te wonen.

De Amerikaanse speciale gezant Kurt Volker zegt ''enorm teleurgesteld'' te zijn dat de separatisten het Oogstbestand negeren, wat inmiddels heeft geresulteerd in de dood van vier Oekraïense soldaten. ''En dat terwijl de nieuwe Oekraïense president probeert om een eind te maken aan het oorlogsgeweld''.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: