dinsdag 13 augustus 2019

Zelenski stoot (bijna) alle zakelijke belangen af

Volodimir Zelenski.
President Volodimir Zelenski heeft nauwelijks nog zakelijke belangen. In de afgelopen maanden heeft hij zijn aandeel in onder meer het entertainmentbedrijf Kvartal95 over gedaan aan zijn zakenpartners, zoals hij al in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van afgelopen voorjaar had beloofd. Zelenski's aandeel in acht bedrijven zijn nu in handen van Serhiej Shefir, al vele jaren zijn zakenpartner.

Shefir's oudere broer Boris, de belangrijkste scriptschrijver van Kvartal95, heeft het aandeel van de nieuwbakken president in twee bedrijven overgenomen. Zelenski stelde wel als voorwaarde dat hij zijn aandeel in de bedrijven terug krijgt als hij over vijf jaar aftreedt als president. Hij is nu alleen nog eigenaar van het jongerencentrum Liga van de Lach.

Het van de hand doen van zijn zakelijke belangen gaat Zelenski aanzienlijk beter af dan zijn voorganger Petro Porosjenko. Ook die beloofde bij zijn aantreden dat hij zich uit het bedrijfsleven terug zou trekken, maar daar kwam weinig van terecht. Dat had deels te maken met de economische crisis waarmee Oekraïne te kampen kreeg na het verlies van de Krim en delen van de Donbas. Porosjenko stond bekend als de 'chocoladekoning' vanwege het bezit van Roshen, een van de grootste snoepfabrikanten van Oost-Europa.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: