maandag 12 augustus 2019

'Geen coalitieonderhandelingen met Stem'

Er wordt niet onderhandeld over een coalitie door Dienaar van het Volk met de partij Stem van zanger Svjaoslav Vakartsjoek. ''Wellicht zijn er persoonlijke contacten. Die heb ik zelf ook wel met parlementsleden van Stem, maar er wordt niet echt onderhandeld'', zegt Oleksandr Kornienko, de voormalige campagneleider van president Zelenski's partij, in een interview met RBC.

Over de mogelijkheid dat Dienaar van het Volk in z'n eentje de nieuwe regeringscoalitie gaat vormen, zegt Kornienko dat ''dit een voor de hand liggend scenario'' is. De partij heeft 254 zetels in het nieuwe parlement. Niet alleen een absolute, maar ook een ruime meerderheid. Een tweede partij in de coalitie is dus niet noodzakelijk.

Stem heeft slechts 20 zetels, maar denkt een belangrijke bijdrage te kunnen leveren op het gebied van justitie, veiligheid, defensie, econo,ische zaken, corruptiebestrijding, gezondheidszorg, onderwijs, digitalisering, mensenrechten en de reïntegratie van de nu bezette gebieden.

Dienaar van het Volk wil drie belangrijke posten in het parlement weggeven aan de oppositie, en dat zou dus ook Stem kunnen zijn. Het gaat dan om het vicevoorzitterschap van het parlement, de voorzitter van de commissies voor de privatisering van staatsbedrijven en die voor de mensenrechten. Naar verluidt heeft zowel Stem als Europese Soldariteit (van ex-president Petro Porosjenko) het aanbod afgewezen om de vicevoorzitter van het parlement te leveren.

Het nieuwe parlement wordt op donderdag 29 augustus geïnstalleerd.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: