vrijdag 16 augustus 2019

'Economische groei overtreft ieders verwachting'

De groei van de Oekraïense economie heeft met 4,6 procent in het afgelopen tweede kwartaal zelfs de meest optimistische verwachtingen overtroffen. Senior analist Michailo Rebrik van de Raiffeisen Bank Aval constateert dat het het veertiende kwartaal op rij is met economische groei. ''Alleen dat al is fantastisch, aangezien de wereldeconomie juist aan het afkoelen is'', zegt Rebrik in een interview met het persagentschap Unian.

Er is nog geen uitsplitsing per bedrijfstak gepubliceerd, maar de agrarische sector, handel, bouw en transportsector zijn vrijwel zeker weer de belangrijkste pijlers van de economische groei, meent de econoom. Hij verwacht evenwel ook dat de dienstensector, vooral de financiële dienstverlening, een belangrijke rol heeft gespeeld.

De landbouw liet alleen al in de maand juni een groei van 12,2 procent zien ten opzichte van vorig jaar. Er wordt een record graanoogst verwacht van 70,8 ton, tegen 70,1 ton in 2018. Het consumentenvertrouwen groeit en dat resulteerde in een omzetgroei van 10,3 procent bij de detailhandel.

De Nationale Bank heeft de economische groei dit jaar naar boven bijgesteld van 2,5 naar 3 procent. Het IMF en de Wereldbank gaan nog altijd uit van 2,7 procent.

Bron: Unian

Geen opmerkingen: