donderdag 22 augustus 2019

Zelenski wijst terugkeer van Rusland bij G7 af

Terwijl de Amerikaanse president Donald Trump en de Franse president Emmanuel Macron vinden dat Rusland weer mee moet doen aan de conferenties van de G7 waar vooral economische en financiële kwesties worden besproken, vindt de Oekraïense president Volodimir Zelenski dat Rusland daar niet thuis hoort zolang de Krim niet is teruggegeven en het oorlogsconflict in Oost-Oekraïne wordt beëindigd.

''En dat er nog altijd honderd politieke gevangen en zeelieden uit Oekraïne vast worden gehouden door het Kremlin moet voor de hele wereld toch wel het bewijs zijn dat Rusland zich niet beter wil gedragen'', aldus Zelenski die vervolgens wel de landen bedankte die Oekraïne de afgelopen vijf jaar hebben gesteund.

Vanuit diplomatieke kringen in Frankrijk kreeg het persagentschap Reuters te horen dat Trump en Macron weliswaar voorstander zijn van de terugkeer van Rusland bij de G7 - dan natuurlijk weer de G8 - maar dat zij een besluit daarover pas nemen als er daadwerkelijk vooruitgang wordt geboekt bij de vredesonderhandelingen voor Oost-Oekraïne. Komend weekeinde komen de zeven landen bijeen in het Franse Biarritz.

Woordvoerster Maria Zacharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wuifde Zelenski's kritiek vanmorgen weg met de opmerking dat Oekraïne al te lang bovenaan de diplomatieke agenda heeft gestaan. De Oekraïense president bezigde ''holle woorden'', aldus Zacharova. Om vervolgens vanuit de hoogte op te merken dat zij het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken wel op de hoogte wil houden van wat er in de G7 wordt besproken.

Bronnen: Unian, 112.ua

Geen opmerkingen: