zondag 4 augustus 2019

Zelenski zet parlementslid onder druk om hoogstpersoonlijk voor betere weg te zorgen

President Volodimir Zelenski.
Het pas herkozen parlementslid Andriej Ivantsjoek voelde zich vrijdag dusdanig in de hoek gedreven door president Volodimir Zelenski dat hij er voor gaat zorgen dat er 175 miljoen hrivna (6,16 miljoen euro) op tafel komt voor de opknappen van de weg naar het dorp Kosmatsj. Zelenski bracht die dag een bezoek aan de provincie Ivano-Frankivsk en hij werd onaangenaam getroffen door de erbarmelijke staat van het wegennet daar.

Toen ook nog eens de burgemeester van Kosmatsj bij de president kwam klagen over de enige weg die naar dit dorp leidt, was de maat vol. Zelenski richtte zich tot Invantsjoek, die vijf jaar geleden als parlementslid van het Volksfront werd gekozen en vorige maand werd herkozen als onafhankelijk parlementslid namens district 88 in de provincie Ivano-Frankivsk. Ivantsjoek kwam vier jaar geleden in opspraak vanwege zijn vermeende betrokkenheid bij illegale dranksmokkel via Moldavië. Ook zou hij een deel van zijn inkomsten hebben verzwegen. Het parlementslid kwam er mee weg.

Vrijdag was dat echter niet het geval. De president vroeg Ivantsjoek of hij 175 miljoen hrivna zou willen doneren voor het verbeteren van de weg naar Kosmatsj. Ivantsjoek probeerde er mee weg te komen door de verantwoordelijkheid bij de overheid te leggen, maar Zelenski was daar niet van gediend. ''Ik weet dat u mensen kent die dat geld wel hebben. Ze leven er goed van. Ik vraag het u van man tot man: doet u hier wat aan?''

Waarop Ivantsjoek antwoordde dat hij dat inderdaad gaat doen. De president waarschuwde dat hij anders het mobiele nummer van het parlementslid aan de inwoners van Kosmatsj zou geven. Ivantsjoek probeerde er later die dag nog onderuit te komen met een videofilmpje op Facebook waarin hij het dringende verzoek van de president interpreteerde als zou hij slechts een plan voor verbetering van de weg maken, waarbij de overheid zou betalen. Maar Zelenski pikt dat niet, liet hij vervolgens weten. "Nee, meneer Ivantsjoek. U hebt een belofte gedaan en die moet u nakomen.''

Het is in de afgelopen weken al geregeld voorgekomen dat Zelenski officials aanspreekt op hun slechte functioneren. Een aantal van hen werd ter plekke ontslagen, anderen publiekelijk voor paal gezet.

Bron: Kyiv Post

Geen opmerkingen: