maandag 1 mei 2017

Politie Odessa boekt vooruitgang, maar nog veel onduidelijk over '2 mei 2014'

De politie in Odessa zegt in de afgelopen weken flinke vooruitgang te hebben geboekt in het onderzoek naar de gebeurtenissen van 2 mei 2014, toen in deze stad 48 mensen om het leven kwamen en er meer dan 200 gewonden vielen. Volgens politiechef Dmitro Holovin heeft het nieuwe onderzoeksteam, het derde team inmiddels, sinds het begin van dit jaar ''meer gedaan dan de voorgaande onderzoeksteams vorig jaar''.

De vijftien rechercheurs zouden in de afgelopen vier maanden meer dan 70 getuigen hebben gehoord. Veel hebben ze echter niet aan deze getuigenissen, want de mensen zijn weliswaar door belanghebbenden onder druk gezet of ze kunnen zich dingen niet meer zo goed herinneren omdat het inmiddels drie jaar geleden is.

Er zou wel voldoende bewijsmateriaal voorhanden zijn om veertien verdachten aan te wijzen. Ze konden tot dusver niet worden opgepakt omdat ze onvindbaar zijn. De onderzoekers zouden op zoek zijn naar informatie over de gebeurtenissen op het Hretskaplein waarbij 27 personen betrokken waren en 50 bij de gebeurtenissen op de Koelikovelaan waar het Huis van de Vakbond in brand werd gestoken. Of ze uiteindelijk als verdachten worden aangemerkt, is nog onduidelijk.

Van 111 gewonden is de identiteit vastgesteld door het onderzoeksteam van de politie, maar van nog eens 101 gewonden is dat tot dusver niet gelukt omdat zij een fictieve naam hebben opgegeven bij de dokters die hen hebben behandeld.

Inmiddels is wel duidelijk geworden dat bij de brand in het Huis van de Vakbond zoveel doden - 40 van de in totaal 48 - zijn gevallen omdat de brandweer te laat arriveerde. Drie medewerkers van de Dienst voor Noodsituaties zijn intussen in staat van beschuldiging gesteld. Hen wordt nalatigheid verweten. Zowel de directeur van deze overheidsdienst als diens plaatsvervanger zijn op de vlucht geslagen en worden gezocht door de politie.

De 48 doden en 212 gewonden zijn het gevolg van grootschalige rellen op 2 mei 2014 in de stad Odessa. Achteraf is gebleken dat die rellen vooraf waren gepland. In eerste instantie werd op pro-Oekraïense betogers geschoten. Daarbij vielen doden en veel gewonden.

Vervolgens zat een woedende menigte pro-Russische betogers achterna die zich verschansten in het Huis van de Vakbond. Dit gebouw werd met molotovcocktails in brand gestoken. De meeste van de 40 dodelijke slachtoffers kwamen om in de vlammen, een aantal probeerde te ontsnappen door uit de ramen te springen.

Bron: Interfax

Geen opmerkingen:

Een reactie posten