maandag 27 februari 2023

Explosies zorgen voor onrust in bezet Marioepol

Oekraïne weet naar eigen zeggen al dagenlang succesvolle aanvallen uit te voeren op Russische doelen in Marioepol. In de Oekraïense havenstad, die door Rusland wordt bezet, zijn volgens het Britse ministerie van Defensie in een week tijd zeker veertien explosies geweest. De aanvallen leiden tot onrust bij de Russische bezettingsautoriteiten en de lokale bevolking.

Volgens het Oekraïense bestuur van de stad, dat in ballingschap zit, zijn de afgelopen dagen onder meer munitiedepots, gevechtsvoertuigen en de luchthaven aangevallen. Ook zouden zeker vijftig Russen zijn uitgeschakeld. Met de aanvallen op Marioepol kan de toevoer van nieuwe wapens naar het front worden gefrustreerd, aldus Kyiv.

Rusland heeft de aanvallen niet bevestigd. Volgens het lokale bezettingsbestuur zijn twee Oekraïense drones boven Marioepol uitgeschakeld. De door Rusland aangestelde leider van de regio Donetsk sluit echter niet uit dat Oekraïne de stad kan aanvallen.

De Oekraïense claims zijn niet te controleren, door een gebrek aan betrouwbaar beeld en onafhankelijke journalisten. Inwoners van de stad bevestigen aan de NOS dat er explosies plaatsvinden. 'Het zijn enorme knallen, waardoor de bodem echt trilt'
, vertelt bewoonster Olga (volledige naam bij de redactie bekend). Volgens haar gaat het om zeer gerichte aanvallen.

Het is niet duidelijk hoe Oekraïne de doelen in Marioepol heeft kunnen raken. Het front ligt vrij ver, zo'n 80 kilometer, van de gehavende havenstad verwijderd, waardoor het buiten het huidige bereik ligt van de Himars-raketsystemen. De VS kondigde begin deze maand de levering van geavanceerdere GLSDB-raketten aan. Daarmee kan Marioepol wél worden bereikt, maar het is onduidelijk of Oekraïne nu al over GLSDB-raketten beschikt.

Bron: NOS

Geen opmerkingen: