zaterdag 4 februari 2023

Woede in Oekraïne: IOC wil Russen terug

Oekraïne is woedend op het Internationale Olympische Comité (IOC) dat Rusland en Wit-Rusland mee wil laten doen doen aan de Olympische Spelen in Parijs. IOC-voorzitter Thomas Bach verklaarde onlangs dat hij 'de mogelijkheden wil verkennen', ook al zal deelname van beide landen leiden tot het niet deelnemen van Oekraïne. Russische atleten mogen nu niet meedoen aan wedstrijden in Europa, maar in Azië blijken ze wel welkom om te voldoen aan de Olympische limieten.

Een week geleden kondigde de Oekraïense president Volodimir Zelenski aan dat een internationale campagne wordt opgezet om er voor te zorgen dat Russische atleten in de zomer van 2024 toch niet welkom zijn op de Olympische Spelen. Een dag later schreef Zelenski een brief aan de voorzitters van de belangrijkste internationale sportbonden met het verzoek om het IOC op andere gedachten te brengen.

Minister Dmitro Koeleba van Buitenlandse Zaken heeft IOC-voorzitter Thomas Bach en andere sportbestuurders uitgenodigd voor een bezoek aan de stad Drozjkivka in de provincie Donetsk, zodat ze zelf de gevolgen van Russische aanvallen kunnen zien. President Zelenski deed er nog een schepje bovenop. Hij wil dat Bach de belegerde en grotendeels in puin geschoten stad Bachmoet bezoekt.

Volgens minister Koeleba zijn sinds het begin van de Russische invasie al 231 Oekraïense atleten en coaches gedood. Ook zijn vijftien atleten en coaches gewond geraakt, 28 zijn gevangen genomen door de Russen en vier worden vermist. 'Deze genocidale oorlog is in opdracht van Poetin, maar wordt uitgevoerd door gewone Russen. Het IOC moet ophouden met het verbergen van Russische misdaden achter witte vlaggen', schrijft Koeleba op Twitter.

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: