vrijdag 3 februari 2023

Zelenski: 'We gaan Bachmoet echt niet opgeven'

President Volodimir Zelenski zegt dat het Oekraïense leger niet van plan is om zich terug te trekken uit de stad Bachmoet. 'We vechten door, zo lang als we kunnen', zei hij tijdens de persconferentie na afloop van de Europese topontmoeting in Kyiv. Eerder had de Estse inlichtingenchef kolonel Margo Grosberg gezegd dat het Oekraïense leger met het verdedigen van Bachmoet  tijd heeft gewonnen om een nieuwe verdedigingslinie gereed te maken, zodat het voor de hand ligt dat het leger de stad binnenkort gaat verlaten.

Het Russische leger probeert al sinds afgelopen mei om Bachmoet in te nemen en dat als een belangrijke overwinning te presenteren, bij gebrek aan andere aansprekende successen in Oekraïne. Ook vandaag leden de Russen weer grote verliezen, aldus de generale staf van het Oekraïense leger vanavond.

Intussen hebben de Oekraïense militairen die Bachmoet verdedigen nieuwe verkenningsdrones. Volgens minister Michailo Federov van Digitale Transformatie gaat het om het Raybird-3, een ultramodern systeem dat is ontwikkeld door het Oekraïense bedrijf Skyeton. Raybird-3 drones kunnen ook 's nachts worden ingezet bij verkenningsvluchten. Ze kunnen tot 24 uur in de lucht blijven, ook bij slechte weersomstandigheden.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: