woensdag 1 februari 2023

Top douane ontslagen, veel huiszoekingen

Er wordt vandaag in de strijd tegen corruptie schoon schip gemaakt bij de Belastingdienst, in het bijzonder bij de douane. Volgens het parlementslid Oleksi Hontsjarenko, prominent lid van de partij van oud-president Petro Porosjenko, is de volledige top van de douane vanmorgen door het kabinet ontslagen. Ook partijleider David Arachamia van Dienaar van het Volk maakt melding van de ontslagen. 

Volgens Arachamia zijn topambtenaren op het ministerie van Defensie in staat van beschuldiging gesteld, wat mogelijk verband houdt met het inkopen van voedsel tegen veel te hoge prijzen voor de soldaten. Onderminister Vjacheslav Sjapolvalov werd daarvoor afgelopen week al ontslagen. 

Verder werd door de veiligheidsdiensten een inval gedaan bij het bedrijf Oekrnafta, eigendom van miljardair Ihor Kolomojski, en waren er huiszoekingen bij oud-minister van Binnenlandse Zaken Arsen Avakof en bij Vadim Stolar van het pro-Russische Oppositie Platform. 

Van officiële zijde is nog geen mededeling gedaan over huiszoekingen en ontslagen. Wel beloofde president Volodimir Zelenski gisteravond in zijn dagelijkse videoboodschap dat er snel nieuwe stappen genomen zouden worden in de strijd tegen de corruptie. 

Bronnen: Interfax, Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: