zaterdag 18 februari 2023

Russen krijgen steeds meer mee van de oorlog

Het wordt steeds moeilijker voor het Kremlin om de Russische bevolking onwetend te houden over de gevolgen van de oorlog in eigen land. Dat zegt het Britse ministerie van Defensie, wijzend op een 
opiniepeiling in Rusland waaruit blijkt dat 52 procent een vriend of een familielid heeft die in de oorlog tegen Oekraïne vecht of heeft gevochten. 

Andrej Toertsjak, leider van een parlementaire groep die zich bezig houdt met de oorlog, zei donderdag dat de groep een rapport heeft verstrekt aan president Vladimir Poetin. 'Dit rapport gaat over de sociale hulp die geboden wordt aan de mannen die gemobiliseerd zijn en aan hun gezinnen. Dit aspect wordt vast belangrijker als een nieuwe mobilisatie plaats heeft, verdekt of openlijk', meent het Britse ministerie. Verwacht wordt dat Poetin daar aandacht aan zal besteden in zijn jaarrede die hij komende dinsdag wil houden.

Het Institute for the Study of War (ISW) verwacht niet dat Poetin dinsdag maatregelen aankondigt die een verdere escalatie van de oorlog in Oekraïne betekenen zoals een nieuwe, grote mobilisatie of belangrijke politieke ontwikkelingen. De analisten van ISW voegen daar aan toe dat Poetin in de afgelopen maanden weliswaar aandacht heeft besteed aan dagen met een symbolische betekenis, maar dat de toespraken van de Russische president op zich weinig indruk maakten. Op 21 februari is het een jaar geleden dat Rusland de 'volksrepublieken' Donetsk en Loehansk erkende als onafhankelijke staten. 

Bron: The Kyiv Independent

Geen opmerkingen: