zondag 5 februari 2023

Zelenski neemt oud-politici hun paspoort af

Een aantal politici uit de tijd van de in februari 2014 afgezette president Viktor Janoekovitsj is hun Oekraïense staatsburgerschap afgenomen door president Volodimir Zelenski. Officieel zijn geen namen bekend gemaakt, maar de Ukrajinska Pravda en ZN.UA melden dat het gaat om onder meer Andri Klioejev (voormalig secretaris Nationale Veiligheidsraad), Dmitro Tabachnik (voormalige minister van Onderwijs), Oleksandr Klimenko (voormalig minister van Belastingen), Vitali Zachartsjenko (voormalig minister Binnenlandse Zaken) en Oleksandr Jakimenko (voormalige chef van de veiligheidsdienst SSOe).

Ook Victor Baranski staat op de lijst van mensen die nu geen Oekraïens staatsburger meer zijn. Baranki zit in het stadsbestuur van Odesa als vertegenwoordiger van het pro-Russische Oppositie Platform/Voor het Leven. Het gaat in alle gevallen om mensen die ook Russisch staatsburger zijn.

David Arachamia, fractievoorzitter van Dienaar van het Volk in het parlement, heeft de informatie van beide nieuwsmedia inmiddels bevestigd. Volgens hem gaat het om 'verraders uit de kringen van Janoekovitsj'. Er zouden minder belangrijke mensen uit zijn invloedssfeer' op de lijst staan, aldus Arachamia.

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: