maandag 20 februari 2023

Navalni wil Krim nu wel teruggeven aan Oekraïne

De Russische oppositieleider Alexej Navalni is van mening veranderd en vindt nu  wel dat Oekraïne de Krim en alle andere door Rusland bezette gebieden terug moet krijgen. Ook moet er compensatie komen voor de schade die Rusland in het buurland heeft aangericht. Aanvankelijk was Navalni de mening toegedaan dat de Krim bij Rusland hoort en dat de annexatie in maart 2014 terecht was. 

Nu staat in een verklaring van Navalni's politieke platform dat de in 1991 internationaal erkende grenzen van Oekraïne gerespecteerd dienen te worden. 'Rusland moet die ook nu weer erkennen. Daar is geen discussie over mogelijk. Er is geen grens in de wereld waar geen discussie over is. Maar dit is de 21e eeuw, waarin het niet meer past om gewapenderhand grenzen te verleggen. Anders vervalt de wereld in chaos.'

Navalni stelt voor 'om Oekraïne met rust te laten en de mensen daar zelf hun toekomst te laten bepalen', wat neerkomt op 'stoppen met het geweld, maak een eind aan de oorlog en trek alle Russische troepen terug uit Oekraïne'. Ook wil hij dat het Westen weer olie en gas afneemt van Rusland, waardoor het land in staat is om Oekraïne te compenseren voor alle oorlogsschade.

Navalni zit een jarenlange gevangenisstraf uit in Rusland vanwege zijn politieke activiteiten die door president Vladimir Poetin als bedreigend zijn ervaren. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: