vrijdag 3 februari 2023

Oppositie Platform raakt parlementszetels kwijt

President Volodimir Zelenski heeft parlementsvoorzitter Roeslan Stefantsjoek gevraagd om met een motie te komen waarin wordt voorgesteld om de parlementsleden van de pro-Russische partij Oppositie Platform/Voor het Leven hun zetel af te nemen. Het is Zelenski's reactie op een petitie die sinds 9 januari al is ondertekend door meer dan 37.000 Oekraïners. Als een petitie aan de president wordt voorzien van tenminste 25.000 handtekeningen, dan is hij verplicht om actie te ondernemen.

In artikel 81.2 van de Oekraïense Grondwet, artikel 5 van de Wet betreffende de status van een parlementslid en artikel 222.2 van het reglement van het parlement zijn de voorwaarden vastgelegd waaronder een parlementslid zijn of haar zetel voortijdig kwijt kan raken. 

Oppositie Platform/Voor het Leven heeft 44 van de 450 zetels en is daarmee de grootste oppositiepartij in het Oekraïense parlement. Een van de kopstukken van de partij was de oligarch Viktor Medvetsjoek, een persoonlijke vriend van de Russische president Vladimir Poetin. Medvetsjoek werd na de Russische invasie opgepakt wegens landverraad, maar hij werd vervolgens uitgeleverd aan Rusland tegen enkele tientallen Oekraïense soldaten. De partij heeft goede banden met onder meer Verenigd Rusland van Poetin en het Franse Rassemblement National, voorheen Front National van Le Pen.

Oppositie Platform/Voor het Leven is als partij al verboden. Afgelopen september wees het Hof van Cassatie een verzoek tot herziening af, waarmee het verbod definitief werd. Het ligt voor de hand dat ook de parlementszetels van deze pro-Russische partij verdwijnen. 

Bron: Ukrajinska Pravda

Geen opmerkingen: