zondag 19 februari 2023

Hodges: Krim kan voor eind zomer worden bevrijd

De voormalige bevelhebber van de Amerikaanse troepen in Europa Ben Hodges gelooft dat de Krim komende zomer kan worden bevrijd van de Russen, op voorwaarde dat Oekraïne over lange-afstandsraketten kan beschikken. De strijd om de Donbas neemt volgens Hodges meer tijd in beslag. Hij houdt het op volgend jaar, maar sluit niet uit dat het nog dit jaar kan gebeuren.

'Het is heel goed mogelijk dat Oekraïne voor het einde van de zomer de Krim terugverovert', zegt Hodges in een interview met het persagentschap Ukrinform. Het Oekraïense leger moet dan wel precisieraketten hebben met een bereik van 150 tot 300 kilometer. In dat geval moet de Russische Zwarte Zeevloot simpelweg vertrekken van het schiereiland.

Hodges noemt de Krim 'essentieel' en de Donbas 'belangrijk'. Hij meent dat Oekraïne niet veilig is zolang Rusland het schiereiland bezet houdt. Met de Russen op de Krim kan Oekraïne de haven van Marioepol niet gebruiken. In Odesa liggen nu ook 140 schepen te wachten totdat ze veilig de haven kunnen verlaten. 'Daarom moeten we Oekraïne helpen om de Krim terug te krijgen. Dit jaar. We willen dat dit gebeurt, en we moeten Oekraïne alles geven om dat mogelijk te maken.'

Het zijn niet de wapens, of het nu tanks of vliegtuigen zijn, die de spelregels veranderen, maar het besluit van de steunende landen dat Oekraïne moet winnen van Rusland. Over de tanks zegt de Amerikaanse generaal dat Oekraïne over de eigen tanks beschikt, over de tanks die zijn veroverd op de Russen, en straks Westerse tanks. Het leger weet er goed mee om te gaan en tanks helpen om de Krim te isoleren. Hodges meent ook dat de volharding van de Oekraïense soldaten om de stad Bachmoet te behouden de Russen daar vast houdt.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: