donderdag 2 februari 2023

Oekraïne verwacht nog deze maand offensief

Oekraïne verwacht dat Rusland eind deze maand een nieuw militair offensief begint. Volgens Oleksi Reznikov, de Oekraïense minister van Defensie, begint de Russische aanval op 24 februari, rond de eerste verjaardag van het begin van de oorlog. 
Reznikov sprak zijn vermoeden uit tijdens een bezoek aan Frankrijk op de Franse televisie. De Russen zullen op 24 februari iets gaan proberen, zei de bewindsman. Deze dag ligt ook dicht bij de Dag van de verdedigers van het vaderland, op 23 februari, waarop de militairen van het land geëerd worden.

In het laatste kwartaal van 2022 moesten de Russen in het oosten van Oekraïne behoorlijk wat terrein prijsgeven, maar de wereld houdt al maanden rekening met een opleving van het geweld.

Rusland begon in september met een mobilisatie voor de strijdkrachten. Moskou zegt inmiddels 300.000 man te hebben gemobiliseerd voor de oorlog. Reznikov denkt echter dat Rusland zeker 500.000 soldaten heeft gerekruteerd. 'Als we de troepen aan de grenzen zien, zijn het er volgens onze inschattingen veel meer. We onderschatten onze vijand niet.' Oekraïense inlichtingenbronnen zeggen dat 320.000 Russische soldaten zich momenteel al in Oekraïne bevinden.

Oekraïne hoopt nog steeds dat de westerse bondgenoten gevechtsvliegtuigen gaan leveren, ondanks dat de Amerikaanse president Biden tegen het sturen van F-16 straaljagers is. 'Het is een nee voor vandaag, niet voor morgen', zei de defensieminister. Hij houdt er rekening mee dat de Verenigde Staten van gedachten veranderen.

Bron: RTL Nieuws

Geen opmerkingen: