donderdag 9 februari 2023

621 medewerkers Defensie betrapt in 2022

Afgelopen jaar werd intern onderzoek gedaan naar de handel en wandel van 621 militairen en medewerkers van het ministerie van Defensie. Met als gevolg dat 497 van hen beboet werden en 124 disciplinair gestraft. Minister Oleksi Reznikov heeft dit vandaag bekend gemaakt om aan te tonen dat hij en zijn onderminister Vjacheslav Sjapovalov alles in het werk hebben gesteld om de corruptie binnen het ministerie en het leger aan te pakken.

Sjapovalov werd vorige maand ontslagen nadat onderzoeksjournalisten aan het licht brachten dat tegen veel te hoge prijzen voedsel werd ingekocht voor het leger. Niet omdat hij zelf corrupt zou zijn, maar omdat het hem niet was gelukt om een einde te maken aan dit soort praktijken. Ook de directeur van de centrale inkoop Bohdan Chmelnitski moest toen het veld ruimen.

Afgelopen zondag maakte fractievoorzitter David Arachamia van Zelenski's partij Dienaar van het Volk bekend dat ook minister Reznikov aan de kant zou worden gezet. Dat gebeurde nadat Reznikov zelf al had aangegeven dat hij zou opstappen als dat van hem werd gevraagd. 

Arachamia sprak kennelijk voor zijn beurt, want een dag later zei hij dat deze week geen besluit over het lot van Reznikov zou worden genomen. En ook Reznikov heeft het kennelijk nog niet opgegeven, gezien zijn bekendmaking dat 621 militairen en medewerkers van zijn ministerie wegens corruptie zijn aangepakt. Ook wil hij een transparant digitaal systeem invoeren voor de inkoop van onder meer voedsel voor het leger.

Bron: Ukrajinska Pravda

    Geen opmerkingen: