zaterdag 25 februari 2023

Hervorming moet eind maken aan grenscorruptie

De Oekraïense douane gaat dit jaar flink op de schop. Premier Denis Sjmihal verwacht dat de corruptie aan de grens fors wordt teruggebracht. 'Met 98 procent', zegt hij hoopvol in een interview met Forbes Ukraine. 'Ik wil deze hervorming er dit jaar doorheen drukken. We hebben al een afspraak met de voorzitter van de Europese Commissie dat ons land stapsgewijs toegang krijgt tot de Europese databases.' 

De hervorming bestaat uit zes stappen. Allereerst gaat de Oekraïense douane nauw samenwerken met die van de aangrenzende EU-landen, in het bijzonder met Polen. Niet alleen door het samen bemannen van grensposten, maar ook door het uitwisselen van informatie moeten smokkelpraktijken met de hulp van corrupte douanebeambten worden uitgebannen. 

De tweede stap betreft verdere digitalisering en de introductie van een wachtrij management systeem. De stappen drie en vier betreffen het eens in de drie maanden rouleren van douanepersoneel en uitbreiding van het aantal grensposten. 'Meer grensposten betekent minder vrachtvervoer per grenspost, dus meer doorstroming en minder corruptie. Hier werken we nu al aan. Voor het eerst in 24 jaar heeft Oekraïne twee grensposten met Roemenië geopend', zegt premier Sjmihal. 

De stappen vijf en zes gaan over het beter inschatten van risico's en de installatie van moderne scanners op alle belangrijke grensposten. Sjmihal tenslotte: 'We hebben al veel douanepersoneel vervangen, maar zonder structurele hervormingen van het douanewerk zet dat onvoldoende zoden aan de dijk.' Het kabinet ontsloeg op 1 februari de hoofddirectie van de douane. Het onderzoek naar corruptie in combinatie met smokkelpraktijken gaat door.

Bron: Ukrinform

Geen opmerkingen: